• Mail: info@veertienkusjes.nl

Zomertijd mogen ze afschaffen. Wintertijd vind ik wel lekker.

800 600 Veertienkusjes


Buiten is het nog hartstikke donker en in de straten is het muisstil. Logisch ook want het is weekend en iedereen ligt nog te slapen. Bijna iedereen…. In ons huis is de dag begonnen. Her en der zie ik ook wat beweging in de huizen aan de overkant. Allemaal gezinnen met kleine kinderen. De rest ligt allemaal nog onder de wol. Gelijk hebben ze!

Onmogelijke opgave voor kinderen

Ik zit op de bank onder een dekentje. Ik heb het koud en bij het idee dat ik net nog onder de warme dekens lag krijg ik het alleen maar kouder. Isa kruipt voor mijn voeten door de kamer en kraamt allemaal enthousiaste woordjes uit. Haar dag is begonnen.

Het is 06.00 uur. De klok is een uur teruggegaan vannacht en kinderen kun je onmogelijk aan hun verstand brengen dat dat betekent dat ze een uur langer moeten slapen.

Eindelijk ritme

We hadden eindelijk een goed ritme! Isa werd tussen 07.00 uur en 07.30 uur wakker en met voedingen kwamen we precies zo uit dat ze voor 20.00 uur in bed lag. Top! Dat heeft wel een tijdje geduurd na de vorige verandering van winter- naar zomertijd. Nu kunnen we weer opnieuw beginnen.

Als we dan weer in een goed ritme zitten, is het natuurlijk binnen no-time weer tijd om de klok vooruit te zetten. En probeer ze dan maar eens op tijd in bed te krijgen!

Vannacht is de zomertijd weer ingegaan. Dit keer zijn de kinderen ouder en hebben we er geen last meer van. Ik geloof dat wij ouders er meer last van hebben dan de kinderen. We krijgen ineens om 16.00 uur honger en in de ochtend zijn we niet uit bed te slaan.

Om me heen hoor ik een hoop gemopper van ouders met kleine kinderen. Stiekem lach ik een beetje als ik terugdenk aan die tijd.

Leuk weekend!

Een paar dagen geleden stond ik in de supermarkt te praten met een kennis. Ze heeft nog hele jonge kinderen en we spraken over het buitenspelen en het steeds warmer wordende weer. ‘We gaan het lekkere weer tegemoet’, zei ik. Een grote glimlach verscheen op haar gezicht. ‘En dit weekend gaat de klok ook weer vooruit’. Weg glimlach. Met grote ogen keek ze me aan. ‘Nee!!!’, riep ze. Ze slaakte een diepe zucht en ik herkende het. ‘Joh, voor je het weet zijn ze ouder en hebben wij er meer last van dan de kinderen’, zei ik. Ik gooide duidelijk olie op het vuur en woest keek ze. ‘Nou, dit wordt dan weer een lekker weekend!’. Voorzichtig wenste ik haar succes en liep richting de uitgang.

Ze zouden het moeten afschaffen….De zomertijd dan. Die wintertijd vind ik wel prettig…

Heb jij tips voor ouders met jonge kinderen? Laat je reactie dan achter en wie weet help je veel jonge ouders aan een uurtje extra slaap de volgende keer.
 • 5
3 comments
 • Linda
  REPLY

  Hoi Esther,

  Wat een goed geschreven blog weer en wat kun jij toch altijd alles goed omschrijven!
  In ons huis hadden de kinderen altijd hun slaapkamertjes aan de zijde waar in de ochtend de zon als eerste opkwam, en dat precies in hun ramen.
  Wij hebben dan ook toen besloten om de kamers om te ruilen. Wij slapen sindsdien aan de zonzijde en de kinderen aan de schaduwzijde. Dat heeft wel geholpen toentertijd. We hebben er eigenlijk nooit aan gedacht om het weer terug te zetten in de oorspronkelijke staat.

  Het is ook prima zo. Heerlijk wakker worden in de lente en de zomer met de eerste zonnestralen door de kieren van het gordijn. 😀

  Linda.

  • Esther
   REPLY

   Bedankt voor je lieve bericht! En goed idee! Waarom zou je het ook terugdraaien. Idd, lekker het ochtendzonnetje in de slaapkamer. Uitslapen doen we toch allang niet meer, haha

 • Marcus Ampe
  REPLY

  Beste Ester, wat denkt u er van als de meeste mensen nog in hun bed liggen terwijl het buiten al volop zonneschijn is? Bij wintertijd is het in de zomer niet lekker nagenieten van wat zon, want veeltijd na het werk zal er niet meer zijn om van die zon te genieten daar deze zal zijn onder gegaan. Met de zomertijd kan iedereen ‘s avonds nog lekker van een heerlijke zonnestraal genieten en ‘s avonds nog een lekkere wandeling doen bij natuurlicht.

  Het is minder praktisch om al de uurregelingen anders in te stellen. Met de zomertijd kan men gewoon de klok veranderen terwijl voor alle bedrijven en acties dezelfde uurrooster kan blijven gelden. Stel u voor dat het terug zoals het in onze kindertijd was in de jaren vijftig dat men voor het openbaar vervoer dan ook een winterregeling en een zomerregeling moest aanschaffen. Zulke aangepaste regeling bij individuele bedrijven komt economisch ook veel duurder uit voor de gehele gemeenschap, want uiteindelijk wordt alles naar de consument doorgerekend.

  een mogelijke regeling is natuurlijk ook dat u voor uzelf uw wintertijd houdt en zo op die winterse tijden blijft door leven, dus vroeg naar bed gaat en vroeg op staat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.