• Mail: info@veertienkusjes.nl

Vaderdag

800 600 Veertienkusjes

Morgen is het weer vaderdag. Voor kinderen zonder een vader een bijzonder moeilijke dag. Zo ook voor mijn kinderen. Ieder jaar hangt de vlag er weer anders bij.
Het eerste jaar maakte ik me er vooral heel erg druk om en gingen de kinderen er heel relaxed mee om. Ook op school gingen ze er een beetje voorzichtig mee om. Zouden de kinderen wel een vaderdagkado willen maken? Daar was voor de kinderen geen twijfel over mogelijk! Ze hebben gewoon een vader en dat vaderdagkado wilden ze bij het graf neerleggen. Ik vond het moeilijk voor ze dat ze moesten knutselen op school voor een vaderdagkado met al die kinderen die nog wel een vader hebben. Zij niet. Ze genoten ervan.
Op de dag zelf hebben we niet veel bijzonders ondernomen. Het kado bij het graf neergelegd en de rest van de dag als een gewone zondag doorstaan.

Nu drie jaar later is dat wel veranderd.
De oudste kwam deze week woedend uit school. Ze waren bezig met de vaderdagkado’s en ze was heel boos. Ze wilde helemaal geen vaderdagkado maken! Haar vader is dood en daar wilde ze dan ook geen kado voor maken. En iets bij het graf neerleggen? Dat is stom, want hij ziet het toch niet en na een maand heeft de regen alle verf en dergelijke afgespoeld. Vaderdag is stom! Heel stom!!! Stampend liep ze de trap op naar haar kamer. Daar stond ik dan… Mijn hersenen draaiden op volle toeren om een alternatief te verzinnen. Vijf minuten later liep ik naar boven en trof ik haar aan op bed met een grote foto van haar vader in haar handen. Mijn hart brak. Zonder iets te zeggen knuffelde ik haar en daar kwamen de tranen. ‘Mam, ik vind het gewoon moeilijk! Iedereen kan het kado zondag aan hun vader geven en ik niet!’ Ik snapte het maar al te goed en ik kon niets zeggen om dat verdriet weg te nemen. Mijn hart brak.
Uiteindelijk spraken we over alternatieven. Welke man, die niet je vader is zou ook wel een vaderdagkado van je willen hebben. Iemand die veel voor ons doet en er altijd voor ons is? Daar was geen twijfel over mogelijk. Opa Willem. De volgende dag kwam ze blij uit school met een prachtig kado voor opa Willem.

De jongste gaat er weer heel anders mee om. Hij is gek op knutselen. Of het nou voor moederdag is, valentijnsdag, verjaardagen of vaderdag. Als hij maar kan knutselen. Voor hem was er geen twijfel over mogelijk. Hij maakt iets voor papa. Juf heeft zijn kado daarom nog even geplastificeerd en morgen ligt er bij het graf een prachtig knutselwerk.

Vorig jaar probeerde ik het over een hele andere boeg te gooien. ‘Vinden jullie ook niet dat ik niet alleen mama ben, maar ook een beetje papa?’ ‘Ja!!! Jij bent een mapa!’, grapten de kinderen. Mooi, dat hadden ze goed opgevangen. Ik zag het namelijk wel zitten om als mapa in de watten gelegd te worden. Niet alleen een moederdag, maar ook een vaderdag. Kopje koffie op bed, geknutselde kadootjes. Ik vond het een briljant plan! Helaas, daar dachten de kinderen anders over. ‘Mam, dat is stom. Het is toch vaderdag! Helaas, daar ging mijn ontbijt op bed…. Maar, gelijk hebben ze. Ze hebben een vader en hoewel ik een hoop papa-dingen doe kan ik mij onmogelijk die rol toe-eigenen.

Morgen ontbijten we met z’n drieën bij het graf. Ik neem een picknickmand mee met koffie, warme broodjes, aardbeien. Alles wat je je bij een vaderdagontbijtje kunt bedenken nemen we mee. En waarom ook niet? Het is een prachtige plek. We gaan samen ontbijten en herinneringen ophalen. Stijn kan zijn zelf geknutselde kado een mooi plekje geven en zo kunnen we vaderdag allemaal met een goed gevoel invulling geven.

Ieder jaar vergen dit soort dagen weer een hoop creativiteit en denkwerk. En niets is fout, alles is goed. Mijn tip aan alle moeders van kinderen zonder vader is om met kinderen in gesprek te gaan over vaderdag. Wat het ene jaar goed is om te doen kan het andere jaar helemaal niet goed voelen. Vraag waar ze behoefte aan hebben en verzin samen hoe je vaderdag invulling gaat geven.

Wat je ook gaat doen, hoe je situatie er ook uitziet. Ik wens iedereen een fijne vaderdag morgen!

  • 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.