• Mail: info@veertienkusjes.nl

Rouw heeft geen houdbaarheidsdatum

800 620 Veertienkusjes

Terwijl ik plaatsnam op de veel te harde, niet lekker zittende stoel aan de andere kant van het bureau, keek de arbo-arts nog snel even in het dossier. ‘Hmmmmm’, hoorde ik hem zeggen. Hij keek me aan en met een frons dook hij weer in het dossier. Met een harde klap gooide hij het dossier dicht. Mijn hart bonkte in mijn keel en ik probeerde zo onopvallend mogelijk te slikken.

‘Dus, mevrouw Van der Plaat, u bent nu vijf maanden thuis na het overlijden van uw man’. Dat zou best kunnen. Het was februari, maar als hij me had verteld dat het augustus was had ik het ook geloofd. Ik was het besef van tijd compleet kwijt.

Wij hanteren 6 maanden voor rouw

‘Mevrouw Van der Plaat, voor rouw hanteren wij een periode van 6 maanden. Dat betekent dat we nog 1 maand hebben om weer volledig aan het werk te gaan. Hoe had u zelf gedacht dat aan te pakken?’. Bij de eerste zin was ik al afgehaakt en kwam er geen woord meer bij me binnen. Rouw, 6 maanden? Wie heeft dat verzonnen? Hoe dan? Moet ik na 6 maanden dan vergeten dat de liefde van mijn leven er niet meer is? Dat mijn kinderen geen papa meer hebben? Dat het stil in huis? Dat zijn bed nog altijd leeg is en dat ik nog steeds misselijk word als ik denk aan een leven zonder hem?

Potentieel…niet potentieel

Dennis was een jaar overleden en ik was ervan overtuigd dat ik klaar was om verder te gaan. Ik ging daten. Ik maakte een profiel aan op Lexa en was avonden aan het zoeken naar de perfecte match. Niet alleen op Lexa, maar ook de supermarkt werd ineens een grote keuring. Ik kon alleen nog maar denken in ‘potentieel of niet-potentieel’. Ja hoor, ik was er klaar voor.

Ik leerde een leuke man kennen en al gauw kreeg hij de status ‘potentieel’. Ik werd verliefd en we hebben een hele leuke tijd gehad. Ik moest en zou dit vasthouden. Die drang was echter zo groot dat ik me enorm vastklampte. Dat was natuurlijk gedoemd te mislukken en dat deed het ook.

Wie is Esther van der Plaat?

Wie was ik eigenlijk? Waar hield ík eigenlijk van? Wie is Esther van der Plaat? In de periode daarna ben ik mezelf weer opnieuw gaan ontdekken. Het was altijd Dennis en Esther en ik was altijd ‘de vrouw van’. Nu was het Esther en ik wist ik helemaal niet wat ik nou leuk vond. Waar hield ik nou eigenlijk van?

En die tijd, om jezelf weer opnieuw te vinden en te ontdekken is voor iedereen anders. De één heeft na 4 maanden zijn/haar hoofd op orde en is in staat om verder te gaan, voor de ander duurt dat jaren.

Ik ben nu vijf jaar verder en kan zeggen dat ik dat ik mezelf heb ontdekt. Ik weet wie Esther is, wat Esther wil en hoe ik verder wil in dit leven. Ik mis Dennis nog elke dag. Daar zal nooit iets aan veranderen.

Dus, meneer de Arbodienst, gooi die regeltjes de deur uit en luister gewoon eens naar de persoon die tegenover je zit. Voor rouw staat geen houdbaarheidsdatum!
  • 3
1 comment
  • Airia
    REPLY

    Zo herkenbaar je verhaal over de Arbo arts.. Ik had precies hetzelfde.. Mijn man overleed aan een hartstilstand in januari 2013.. Je bent totaal in shock en kan nog steeds niet geloven dat je alleen verder moet.. Mijn Wim had de rot gewoonte om na het afdrogen de theedoeken over de verwarming te gooien.. Toen ik aan de Arbo vertelde dat die er nog hingen.. zei hij dat ik daar dan maar een ritueel met mn kinderen van moest maken door ze op een bepaalde tijd weg te halen.. Ik zal maar niet zeggen wat ik hem allemaal naar zn hoofd geslingerd heb !.. Maar het resulteerde er in dat ik nog lange tijd ben thuis gebleven.. Hij zei dat hij me begreep.. ik zei hem..Oh ja..is jou vrouw ook dood gevallen??..Hij schrok zich rot!..Dat kwam te dichtbij en hij wist niet hoe snel hij me naar buiten moest werken.. Trouwens..de theedoeken hangen er nog steeds…

Leave a Reply

Your email address will not be published.