• Mail: info@veertienkusjes.nl

Niet zomaar een herinneringsdoos

600 800 Veertienkusjes
Dennis had niet lang meer te leven. Het was nu tijd om blijvende herinneringen te maken. Brieven, kaartjes, cadeautjes. Klein Idee leverde precies datgene waar ik naar op zoek was.

img_8557

Ik ga dood Es!

We liepen stilzwijgend het ziekenhuis uit. Dit kon toch niet waar zijn? We hadden al zoveel meegemaakt, zoveel ellende achter de rug. Het dubbeltje moest nu toch eens de goeie kant op vallen? Niet dus… Dennis, die in het ziekenhuis nog helder nadacht en praktische en goeie vragen stelde, stortte nu in elkaar. Hard huilend viel hij in mijn armen. Ik ga dood Es, ik ga dood! Vijf minuten geleden dacht ik nog dat mijn waterlanders op waren. Niet dus!

In de auto op weg naar huis was het stil. We waren allebei diep in gedachte verzonken. Af en toe leken we het even te beseffen en kwam er een opmerking als: ‘ik zie Stijn niet meer naar school gaan’ of ‘hoe moet ik nu alleen verder?’. Dan brulden we weer als twee kleine kinderen. Dit ging nog een tijdje zo door. We konden elkaar gelukkig goed troosten.

Ik wilde het zoals in de romantische dramafilms

Na een paar dagen hadden we de ergste emoties achter ons gelaten en konden we nadenken over praktische zaken. Dit was meestal maar een kort moment, want nadenken over praktische zaken brengt ook weer heel veel verdriet met zich mee.

Ik had een notitieboek gekocht en we begonnen allerlei praktische zaken te noteren. We hadden een hoofdstuk Uitvaart, Kinderen en Huishouden. Ik had genoeg van die romantische dramafilms gezien en mijn gedachten gingen gelijk naar brieven, cadeau’s op bijzondere leeftijden en een brief op de trouwdag van de kinderen. Het liefste liet ik Dennis brieven schrijven voor elke verjaardag, kerst en begin van het schooljaar.

Een onmogelijke opgave

Een onmogelijke taak voor Dennis. Wat voor mij praktisch leek, was voor hem emotioneel niet te realiseren. Hij begon daarom aan een lijst met belangrijke wachtwoorden en we gingen een avond zitten voor de administratie. Hij wilde me uitleggen hoe de X-box werkt voor Stijn en hoe ik de computer moest updaten.

Een maand later waren we niet veel verder. Ik had drie liedjes voor de uitvaart en hij had de wens uitgesproken om de kist te laten beschilderen. Hij had wat praktische zaken uitgelegd en we besloten het te laten rusten.

Ik wilde het zo graag, maar ik moest het loslaten

Ineens ging Dennis heel hard achteruit. Hij raakte in de war en zich concentreren op een gesprek was bijna onmogelijk. Ik kon hem simpele vragen stellen zoals: ‘Wat wil je drinken?’ en ‘Lig je goed?’  en zelfs op die vragen kon hij moeilijk antwoord geven. Ik deed verwoede pogingen om hem vragen te stellen over cadeautjes en wensen voor de uitvaart. Ik liet het los. Het ging niet meer.

Toch bleven de brieven aan de kinderen aan mij knagen. Ik wilde zo graag dat hij ze een brief zou achterlaten. Ik benutte ieder helder moment om samen met hem de brieven te kunnen schrijven. Toen de brieven klaar waren had ik rust en kon ik alle heldere momenten benutten om bij hem te zijn en van elkaar te genieten zo lang het duurde.

Alles werd van onschatbare waarde

Dennis overleed en ineens werden hele simpele dingen van grote waarde. Een geschreven boodschappenbriefje, zijn luchtje aan zijn sjaal, zijn tandenborstel, schoenen en jas aan de kapstok. Veel van die waardevol geworden spullen zouden voor de kinderen op latere leeftijd van heel veel waarde worden. Zijn lievelingsluchtje, de manchetknopen van zijn trouwpak, zijn bril, het spelletje ‘Up’ die hij altijd met Isa speelde. Ik moest daar iets mee doen.

Ik kwam terecht op de website van Klein Idee. Klein Idee snapt hoe het werkt en maakt gepersonaliseerde herinneringsdozen. Precies wat ik zocht. Ik twijfelde geen moment en bestelde twee dozen. In de tussentijd verzamelde ik allemaal spulletjes. Zijn lievelings t-shirt, foto’s, filmpjes, dé brief en nog veel meer ‘waardevolle’ spulletjes.

veertienkusjes-300x225-pixels

De dozen werden geleverd. Ik verwijderde de verpakking en daar kwamen de tranen. Zo mooi en zo waardevol! De herinneringsdoos staat nu klaar om te geven. Maar wanneer geef je zoiets? Zo’n bijzonder, emotioneel cadeau. Ik zet ‘m nog even weg totdat ik voel dat het moment juist is.

Wil je ook zo’n mooie herinneringsdoos bestellen? Dat kan. Door de handige vakverdeling krijgt alles netjes een plekje. Ga naar www.kleinidee.nl en bekijk de vele mogelijkheden.

 
  • 0

Leave a Reply

Your email address will not be published.