• Mail: info@veertienkusjes.nl

Moederdag

799 600 Veertienkusjes

Moederdag, wat een commercieel feest! Ik heb er nooit veel mee gehad. Wij maakten dan ook altijd de afspraak om geen kado’s te kopen op deze dag. Zelfde geldt voor Valentijnsdag. Onzin allemaal. Dagen van tevoren zie je de meest dure kado’s voorbij komen. Zijn er dan werkelijk mensen die een nieuwe tv of macbook kado doen? Knettergek! En het ergste? Het overschaduwd het meest fantastische kado ever! Want, die zelfgemaakte ketting van geverfde pasta’s is toch niet met de nieuwste tv te overtreffen? Als je het mij vraagt is moederdag echt een feest voor kinderen. Op die dag mogen ze je helemaal in het zonnetje zetten met een ontbijtje, tekeningen en zelfgemaakte kado’s. Geen dure kado’s, luxe brunches in een restaurant of familiebijeenkomsten. De hele dag rondlopen met die zelfgemaakte ketting, broche of tas. En als mensen je aanstaren, vol trots kunnen zeggen: ‘heb ik van mijn kinderen gekregen’. Als ze dan naast je lopen, zie je ze gloeien van trots! Dat is moederdag!

Drie jaar geleden. Mijn eerste moederdag alleen. Zoals veel van dat soort dagen, had ik deze ook weer enorm onderschat. Hoe moeilijk moest het zijn? Een ontbijtje, zelfgemaakt kadootje en de rest van de dag gewoon zoals alle andere dagen. Dat moest geen problemen opleveren.
Terwijl ik nog half lag te slapen hoorde ik mijn kinderen stilletjes naar beneden sluipen. Tot nu toe kon ik alleen nog maar genieten. Ze deden echt hun uiterste best om er voor mij een onvergetelijke moederdag van te maken. Ik hoorde ze rommelen in de kasten en zoeken naar ontbijtspulletjes. De eerste discussies ontstonden. ‘Nee, mama wil geen melk. Mama drinkt altijd koffie!’ ‘Maar, hoe moet dat dan? Ok, doe maar melk! Zucht….’ Ik wilde naar beneden roepen dat ik al blij ben met een bekertje water, maar dat zou de hele boel verpesten. Ik hield mijn mond. De volgende worsteling deed zich aan. ‘Mama eet nooit brood in de ochtend. Yoghurt. Maar de yoghurt staat helemaal bovenin de koelkast. Zullen we dan maar crackers doen? Met pindakaas, nee!!! Met kaas! Maar waar is de kaasschaaf? En van mama mogen we die niet zelf gebruiken. Jam dan maar? De kinderen waren er behoorlijk druk mee en ik hoorde ze zuchten en hoorde de teleurstelling in de stemmetjes. Het allerliefste zou ik naar beneden gaan om ze te helpen, maar dan zou ik het helemaal voor ze verpesten. Was papa er maar!, hoorde ik de oudste zeggen. Mijn hart brak. Verdrietig lag ik daar…. mijn ergste moederdag ooit!!

Ik voelde de enorme worsteling en het verdriet van de kinderen. Het liefste zou ik naar beneden rennen om ze te helpen, maar daar zou ik het alleen maar erger mee maken. Dan zou de hele verassing van het ontbijt weg zijn. Dus bleef ik geduldig in bed liggen.

Uiteindelijk kwamen ze naar boven met een feestelijk opgemaakt dienblad. Twee crackers met jam en komkommer, een beker melk en een kommetje havermout zonder yoghurt. Een beter ontbijt kon ik me niet wensen. Ik prees ze helemaal de hemel in en terwijl ik de droge havermout probeerde weg te spoelen, maakte ik mijn kadootje open. Een armband gemaakt van gekleurde paperclips. Daar zou ik de hele dag mee pronken, dat is zeker!

Hoe ziet jullie moederdag eruit?

Heb je een vriendin/buurvrouw/collega die weduwe is? Haar grootste kado op moederdag is dat je haar kinderen helpt met het maken van een ontbijtje. Kleine moeite, groot plezier…

  • 4

Leave a Reply

Your email address will not be published.