• Mail: info@veertienkusjes.nl

Lach eens voor een foto!

800 600 Veertienkusjes


Een paar foto’s van een oude harde schijf, wat foto’s op de laptop, de oude mediaplayer en alle USB-sticks leeggehaald. Na het crashen van mijn externe harde schijf is het toch redelijk gelukt om wat foto’s bij elkaar te sprokkelen. Natuurlijk mis ik nog genoeg, maar ik heb ook genoeg wel terug.

Een wirwar aan foto’s

Het is een wirwar aan foto’s. Alles zit in mappen door elkaar, sommige zelfs dubbel. Zo vind ik foto’s van de geboorte van Stijn bij de geboorte van Isa en zitten er wintersportfoto’s tussen de foto’s van de zomervakantie. Ik staar naar alle mappen, open her en der wat en sluit ze nog sneller.

Waar moet ik beginnen? Ik klap de laptop dicht en ga eerst nog maar even stofzuigen. Dit heb ik zo’n beetje elke dag gedaan sinds ik de foto’s weer op mijn laptop heb staan. Ik zal toch een keer moeten beginnen en besluit het patroon te doorbreken. Als de kinderen op bed liggen klap ik de laptop toch weer open.

Stoeien met papa

Allemaal herinneringen. Bij iedere foto een ‘oh’ en een ‘ah’. Grappige foto’s van Isa die het bord spinazie zowat over haar hele gezicht heen heeft gesmeerd en Stijn die met het meest zure gezicht ooit naar de camera kijkt na het proeven van een lepeltje appelmoes. En dan de filmpjes. Sommige filmpjes bekijk ik wel zo’n 50 keer. Dennis die een gesprekje voert met Stijn aan tafel of de kinderen die bovenop Dennis liggen tijdens een stoeipartijtje. Zo heerlijk om Dennis weer te zien.

Mam, niet weer een foto!

Terwijl ik door de foto’s heen ga vraag ik me weer af waarom ik geen fotoboeken heb laten afdrukken. Vanaf de geboorte van Isa….twaalf jaar geleden….. neem ik mezelf voor om fotoboeken te maken. Van de geboorte en daarna ieder jaar een fotoboek. Iedere vakantie weer neem ik mezelf voor om ervoor te gaan zitten. Twee jaar na de geboorte van Isa was dat nog een peulenschil. Naarmate de jaren verstreken ging ik steeds harder zuchten bij de gedachte en inmiddels probeer ik de gedachte maar weg te stoppen. Twaalf jaar foto’s uitzoeken! Waar begin ik aan zeg! En het ook nog eens niet zo dat ik van elke gebeurtenis één foto heb. Nee, ik ben zo’n moeder die alleen al van het afzwemmen 2000 foto’s heeft.

Ik neem mezelf voor om een mooie foto te laten afdrukken op aluminium als ik klaar ben. Dan zoek ik de mooiste foto uit en krijgt die een mooi plekje in de woonkamer.

Na een hele avond ben ik niet verder gekomen dan 25 foto’s en 3 filmpjes. Ik heb nu alweer zin in morgenavond. Dan kan ik weer verder. De dagen verstrijken en elke dag ben ik bezig met het ordenen van de foto’s en filmpjes. Na twee weken iedere avond met de foto’s bezig te zijn ben ik nog niet eens op de helft.

Een foto van Fotofabriek

Ik kijk naar de lege plek in de woonkamer waar ik de aluminiumfoto had bedacht. Die gaat natuurlijk nog wel een tijdje leeg blijven.

Als ik tijdens een stoeipartij met de kinderen een leuke, spontane foto maak besluit ik die in een opwelling te bestellen. Geen statische portretfoto. Nee, gewoon gek, spontaan en raar. Precies zoals we zijn.


De foto komt binnen en vult de lege plek aan de muur. Ik word er iedere keer blij van als ik ernaar kijk. Ondertussen ga ik gestaag verder met uitzoeken. Hoe meer het einde in zicht komt, hoe meer ik uitkijk naar de volgende vakantie waarin ik weer een poging ga doen om een fotoboek te gaan bestellen.

Als de kinderen het huis uit gaan zijn de boeken af! Daar ga ik voor!

Wil je ook aan de slag met fotoboeken of een mooie afdruk laten maken op bijvoorbeeld aluminium kijk dan eens op de website van Fotofabriek.
  • 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.