• Mail: info@veertienkusjes.nl

Kanker heb je niet alleen

800 800 Veertienkusjes

Nederland staat op tegen kanker. De live-uitzending is op 29 mei vanaf het waanplein in Alkmaar. Ik baal, want door mijn blessure kan ik niet lopen, maar geen twijfel dat ik er dinsdag bij ben.

Noodzaak

Ik vertel een vriend over het evenement en bijzonder genoeg heeft hij er nog niet eerder over gehoord. Ik kruip gelijk in de huid van ambassadrice van het KWF en overtuig hem van de noodzaak om te doneren.

De rest van de dag houdt het mij bezig. Ik denk terug aan al die keren dat we in afwachting op de gevreesde uitslag met al die lotgenoten in de wachtkamer zitten. Een opa, moeder, zus, dochter, oom, vriend of buurvrouw. Blond haar, donker, sproeten, groot of klein. Kanker is niet selectief en het kan echt iedereen overkomen. Dat is in de wachtkamer van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis pijnlijk duidelijk.

Dennis ziet lijkbleek van de zware chemo die hij net achter de rug heeft. Tegenover zit een jonge vrouw met een gekleurd hoofddoekje, haar wenkbrauwen zijn weg en haar lippen zijn uitgedroogd. Ze heeft donkere kringen om haar ogen. Er komt een stel uit de behandelkamer. De vrouw slaat haar arm om de man heen en heeft een glimlach van oor tot oor. Hij ziet er ook zichtbaar tevreden uit. Ze hebben waarschijnlijk goed nieuws gehad.

Veel gezien

Wat hebben we veel gezien in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Elke keer in de auto op weg naar huis zeiden we tegen elkaar: ‘Al die mensen… ze hebben allemaal iets te maken met kanker. Wat zijn het er veel he?’

Als de kinderen op bed liggen plof ik in de bank. Moe en verdrietig van de gedachten die ik de hele dag al met me mee draag. Ik wil die vriend laten zien hoe de uitzending vorig jaar was en stuur hem de uitzending door. Ik kan het niet laten om zelf de uitzending nog een keer te bekijken. Huilend val ik die avond in slaap.

Kanker heb je niet alleen

Vandaag is het zover. Na mijn werk fiets ik naar het Waagplein. Als ik met een vriendin een plekje vind op een terras en we Maan op de achtergrond horen repeteren, schiet ik al vol.

Ondanks de grote hoeveelheid regen is het een bijzondere avond. Een avond waar weer pijnlijk duidelijk wordt hoe groot de impact van kanker is. Nederland staat op tegen kanker is een mooi initiatief om samen de handen ineen te slaan en zoveel mogelijk donateurs te werven.

Samen, want kanker heb je ook niet alleen. Vanaf het moment dat er kanker wordt ontdekt, voor de rest van je leven. Dennis kreeg kanker in 2011. Een intense impact in ons leven. Nog steeds. Dennis heeft de kanker niet kunnen overwinnen en de kanker vreet nog steeds door in ons gezin. Wij zijn ook getekend voor het leven.

Sta jij al op tegen kanker?

Onderzoek naar kanker is nog steeds van levensbelang zodat we in de toekomst niemand meer hoeven te verliezen aan deze vreselijke ziekte en er geen gezinnen lamgeslagen achterblijven.

Stel dat Dennis pas over vijf jaar de diagnose zou hebben gekregen, zou hij dan….?

Sta jij al op tegen kanker?
Ga naar www.kwf.nl  • 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.