• Mail: info@veertienkusjes.nl

Hittegolf en kinderen

1024 768 Veertienkusjes


Het is 07.30 uur als Stijn alweer naast mijn bed staat. ‘Ik kan echt niet meer slapen’. Ik open voorzichtig een oog en met mijn hand help ik mijn andere ooglid. Voordat ik kan antwoorden is ‘ie gevlogen. Nog geen minuut later hoor ik de stem van Enzo Knol uit de woonkamer galmen en ben ik echt wakker.

Het was toch te warm

‘Ik had gisteren gelijk met de kids naar bed moeten gaan.’ Aan de andere kant had ik dan een gezellig avond met de buren gemist. Tot diep in de nacht zaten we voor het huis. Muziekje erbij, wijntje en vooral een hoop lol. Het was immers toch te warm om te slapen.

Als ik beneden kom bekijk ik de troep op het aanrecht met een diepe zucht. Omdat het al zo laat was heb ik alles laten staan. ‘Dat doe ik morgenochtend wel. Als ik uitgeslapen ben en overloop van energie.’ Niet gelukt dus! Nog een dag laten staan met deze hittegolf levert op z’n minst 1000 fruitvliegjes en een hele hoop stank op.

Met een zwaar hoofd ruim ik alles op en laat daarna de vaatwasser draaien. Het zweet loopt inmiddels mijn bilnaad in en doet me besluiten de rest van de dag niets meer te doen.

Geen Enzo Knol!

Isa is inmiddels ook beneden gekomen. Ze slaapt op zolder en hoewel ze een enorme liefhebber is van uitslapen is dat nu niet meer te doen in deze hittegolf! Geïrriteerd ploft ze op de bank. De donderwolken vullen de gehele woonkamer. Stilletjes ga ik in een hoekje van de kamer zitten.

Enzo Knol is blijkbaar voor Isa ook too much op de vroege ochtend en al snel roept ze geïrriteerd dat ze iets anders wil zien. Daarna volgt nog een tirade aan Stijn die weinig met de tv te maken heeft. Stijn ontploft en het hitteniveau in huis stijgt in ‘no time’ naar gevaarlijke hoogte.

Naar het strand

Ik vlucht naar boven en vul de tassen met handdoeken, bikini’s, zonnebrand en leesboeken. De laatste flessen drinken uit de koelkast gaan in de koeltas. De kast is leeg en er is niet voldoende brood in huis om boterhammen mee te nemen naar het strand. Ok, een patatje op het strand dan maar.

In de auto gaat het kibbelen nog even door. Ik gooi de airco wat omhoog en met de temperatuur lijken de irritaties ook naar normale waarden te zakken.

Als ik plaatsneem op mijn handdoek en de kinderen de zee in rennen verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Goeie keuze! Dit is echt de beste plek met deze hitte.


Dan komt Isa terug naar haar handdoek en schud kwaad met haar gipsen arm. ‘Grrrrr! Dat zand jeukt!’ Met grote ogen kijk ik haar aan. Daar had ik even niet aan gedacht. Wat eerst nog de beste keuze leek, blijkt nu een slecht plan. Toch blijven we en pas als de zon bijna onder is vertrekken we naar huis.

Ik ben kapot

Thuis is het een sauna. De deuren en ramen hebben de hele dag dichtgezeten en nog is het niet koeler dan 27 graden. We lopen gelijk door naar de badkamer voor een koude douche.

Het is bijna 23.00 uur als ze allebei op bed liggen. Veel te laat natuurlijk. Toch komen ze nog minstens tien keer uit bed om te klagen over de hitte.

Als ik eindelijk beneden kom staan daar de tassen met onze strandspullen. Even een stofzuiger door de woonkamer zou ook geen verkeerd plan zijn.

Om 00.30 uur ben ik eindelijk klaar en kan ik zelf een koude douche nemen. Buiten hoor ik de buren weer gezellig bij elkaar zitten. Ik kies voor mijn bed. Ik ben kapot.

Volgende hittegolf

De volgende hittegolf zou ik graag bestellen als mijn dochter uit het gips is, de scholen weer zijn begonnen, mijn huis net schoongemaakt, mijn boodschappen voor de hele week zijn gedaan en we een airco hebben aangeschaft. Maar verder klaag ik niet hoor…. Bedankt!  • 2
1 comment
  • Ineke
    REPLY

    Wil je toch even laten weten dat ik je verhalen sinds kort volg. Ik reageer meestal niet maar ik lees en leef zeker met jullie mee😊❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published.