• Mail: info@veertienkusjes.nl

Het administratie avondje

600 800 Veertienkusjes

administratieavondje

Op dinsdagavond kwam altijd het rekeningenbakje op tafel, werd het online bankieren geopend en werden formulier gearchiveerd en uitgezocht. De ene week een helse klus en de andere week een klusje van niets. Gezien mijn administratieve functie zou je denken dat ik hier verantwoordelijk voor was. Nee hoor, thuis ben ik een stuk minder gestructureerd en deed Dennis alle administratieve zaken. Terwijl hij achter de laptop dook, ruimde ik nog wat speelgoed op of stond achter de strijkplank de veel te hoge stapel was weg te werken.

De eerste maanden was het ‘a hell of a job’

Na het overlijden van Dennis was ik vastbesloten dit over te nemen en net zo gestructureerd aan te pakken. De eerste maanden was dat ‘a hell of a job’. Rekeningen moesten omgezet worden, aanvraagformulieren voor pensioen en uitkeringen moesten worden ingevuld en de hypotheek moest onder de loep genomen worden. Gelukkig was daar de hulp van de beste adviseur ever!

Toen Dennis wist dat hij zou komen te overlijden wilde hij zekerheid dat hij mij en de kinderen goed zou achterlaten en gingen we nog één keer naar Dirk van de Hypotheekshop om het plaatje te maken. Dennis stapte na het gesprek naar buiten en was zichtbaar opgelucht dat alles was geregeld. Voor Dirk was het de laatste keer dat hij Dennis zou zien en bij het vertrek bood hij aan om me te helpen zaken te regelen na het overlijden. En dat deed hij. Hoewel ik graag de touwtjes in handen wil hebben, kon ik alles met een gerust gevoel aan Dirk overlaten.

Ik kies voor sauna of uit eten met een vriendin

Nu, bijna vier jaar later, is de structuur ver te zoeken. De dinsdagavond voor de administratie is verruild voor een avondje voor mijzelf. Ik heb dan oppas en kies ervoor om naar de sauna te gaan of uit eten met een vriendin in plaats van het rekeningenbakje te pakken en de laptop open te klappen. Dan kon ook wel op een andere avond. De woensdag gaat voorbij, de donderdag, de vrijdag en voordat ik het weet zijn we een week verder en vult het bakje zich gestaag. Niet veel aan de hand, want de meeste rekeningen worden automatisch betaald. Het archiveren daarentegen loopt wel enorm op.

Ik ben steevast te laat met betalen

Ook vergeet ik regelmatig die ene rekening van het Centraal Justitieel Incassobureau die heel af en toe op de deurmat valt. Een rekening voor te hard rijden die ik dan wekenlang in mijn hoofd heb. Dan sta ik in de supermarkt in de rij en denk ik: ‘Ik moet straks ook nog even die rekening betalen’. Toch komt daar altijd die tweede brief en betaal ik steevast een euro of 25 meer dan het oorspronkelijke bedrag omdat ik weer eens te laat ben. De rekening van de Nespressocupjes is ook zo’n ding. Zodra ik de laatste cupjes in mijn voorraadbak gooi vraag ik me altijd af of ik die rekening nou wel of niet had betaald. Ik heb dan ook regelmatig de mevrouw van Nespresso aan de telefoon om te vragen of ik nog een openstaande rekening heb. Ook het bestellen doe ik altijd veel te laat waardoor ik de laatste drie dagen zonder koffie door moet. En ik kan je vertellen: daar wordt het niet gezelliger van.

Formulieren voor school belanden ook altijd in datzelfde bakje met als gevolg dat ik al drie jaar ruim een week te laat ben met het inschrijven voor de avondvierdaagse, de betaling van het schoolgeld per jaar een maand opschuift en de schoolfoto’s worden besteld als de deadline allang is verstreken.

Had ik nou weer een brief gemist?

Afgelopen week kreeg ik een formulier van het GGD. Een standaard afspraak voor kinderen die 10 jaar geworden zijn. Ik gooide het formulier in het bakje en zag op school al een paar dagen ouders een formulier inleveren bij de juf. Na drie dagen begon ik me toch af te vragen of ik iets had moeten invullen. Ik graaide het formulier uit het bakje en las dat ik gisteren het formulier bij de juf had moeten inleveren. De juf nam het formulier lachend in ontvangst. Ze was het inmiddels gewend van me.
Diezelfde avond sprak ik een vriendin die een zoon heeft die bij Isa in de klas zit. Ze vroeg me wanneer ik naar de GGD moet. Naar de GGD? Had ik nu weer een brief gemist? Ze vertelde dat er bij het formulier nog een brief zat met een datum en tijd. Ik had het formulier ingevuld, op school ingeleverd en de envelop en begeleidende brief bij het oud papier gegooid. Taak volbracht!

Laat ik nou morgen gelijk de oudpapierbak omgooien en op zoek gaan naar de brief en niet wachten tot over een paar weken weer eens een administratieavondje aan de orde is. Dan bespaar ik misschien een hoop tijd met maken van een nieuwe afspraak en uitleggen waarom ik niet op de afspraak ben verschenen.
 • 2
2 comments
 • Niek
  REPLY

  Het geregeld van de eerste maanden is heel herkenbaar, ik zit er midden in. Extra ververelende bijkomstigheid is dat mijn vrouw zelfstandig ondernemer was, dus ook allerlei dingen met kantoor, verhuurder, belastingdienst, Kamer van Koophandel etc. moeten geregeld worden.
  En de hypotheek… die hadden we goed geregeld maar onze overheid heeft de afgelopen jaren nogal wat regels aangepast waardoor ik een deel heb afgelost maar desondanks meer geld per maand kwijt ben…. pfff. En omdat mijn vrouw geheel onverwachts overleed hadden we ook niet alles vantevoren goed uitgezocht. Je gaat er tenslotte niet vanuit dat je partner jong overlijdt.

  De enige manier om je administratie goed te doen, is rekeningen meteen te betalen zodra ze binnenkomen. Dat werkt voor mij het beste. Wij hadden weliswaar niet de verdeling die jij beschrijft maar hielden elkaar scherp, dat mis ik nu.

  • Esther
   REPLY

   Hoi Niek,
   Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je vrouw. Vreselijk om naast rouwen ook nog zoveel te moeten regelen.
   Iets dat heel vanzelfsprekend is, wordt dan ineens een groot gemis. Simpele dingen die je dan niet meer kunt delen.
   Heel veel sterkte met regelen van alle administratieve rompslomp. Kom gerust af en toe even je hart luchten op veertienkusjes.
   Lieve groetjes van Esther

Leave a Reply

Your email address will not be published.