• Mail: info@veertienkusjes.nl

Foto’s met een verhaal

800 600 Veertienkusjes

Overal hangen foto’s van Dennis. Ik heb het nooit zo gezien, maar vandaag kom ik het huis binnen en raakt het me. Waar je ook kijkt, Dennis is overal. Wat moet dat moeilijk zijn voor Remco. Het is tijd om foto’s toe te voegen.

Het voelt als thuiskomen

Als ik de voordeur openzwaai en mijn hal binnenloopt, voelt het gelijk als thuiskomen. De kachel staat aan en het is er lekker warm. Er staat een heel oud antiek tafeltje dat geschilderd is in een hippe blauwe kleur. Dennis had het waarschijnlijk afschuwelijk gevonden, maar had na een tijdje vast hetzelfde gevoel gehad bij binnenkomst. Er hangt een steigerhouten plank waar een lantaarntje opstaat. Het staat altijd zo gezellig als het donker is en het lantaarntje staat aan. Boven de plank hangt onze trouwfoto met daaromheen alle gelukswensen van de gasten die bij de bruiloft aanwezig waren.

Hij nam de foto op het juiste moment

Als ik dan de woonkamer binnenstap valt mijn oog gelijk op de grote foto boven de bank van ons vieren. Het een grote aluminium plaat. De foto is gemaakt net nadat we hoorden dat Dennis niet meer beter werd. Daniel Vos nam de foto tijdens een fotosessie op het strand. Het is een geweldige fotosessie geworden met een pronkstuk die nu boven de bank hangt en op het grafmonument staat. Ik blijf even naar de plaat staan kijken en denk weer terug aan het moment dat de foto werd genomen.

We hadden er al een uur opzitten en net voordat we naar huis zouden gaan liepen we nog even langs de vloedlijn. We liepen zoals we zo vaak liepen als we op het strand waren. Daniel legde dit moment vast en het is de mooiste foto geworden.

Her en der hangen planken met daarop een verzameling van foto’s, letters en andere dierbare pronkstukken. Op iedere plank staat wel een foto van Dennis.

Ineens is daar het besef

Vandaag zijn de kinderen allebei bij een vriendje en vriendinnetje spelen en stap ik alleen het huis binnen. Dat gebeurt niet vaak en ik probeer er dit keer optimaal van te genieten. Ik gooi mijn tas in de hoek en stop een Nespressocupje in het apparaat. Daarna plof ik op de bank en klap mijn laptop open. Ik open Pinterest en besluit eens lekker te loeren naar interieurfoto’s. Mijn oog valt op een mooie fotowand. Dat zou hier ook fantastisch staan! Ik kijk de kamer rond en moet huilen…

Overal hangen foto’s van Dennis. Allemaal mooie herinneringen, maar toch maakt het me vandaag verdrietig. Verdrietig omdat ik me ineens besef hoe moeilijk dat voor Remco moet zijn. Elke keer als hij dit huis binnenstapt en rondkijkt ziet hij Dennis. Ze zijn overal, die foto’s. Het zijn geen foto’s van een ex, waar je geen liefde meer voor voelt en waar je niet mee hoeft te concurreren. Het zijn foto’s van de vader van mijn kinderen, de man waar ik nog steeds heel veel liefde voor voel. Dat moet niet altijd even makkelijk zijn.

Het kan!

Maar ik heb ontdekt dat het kan! Je kunt van twee mannen houden en daarom besluit ik dat het tijd wordt om foto’s te herschikken. Natuurlijk blijft de grote foto boven de bank hangen. Ook blijft de trouwfoto in de hal hangen. De rest van de foto’s haal ik van de plankjes en leg ik in de herinneringsdozen van de kinderen. De foto’s maken plaats voor nieuwe herinneringen. Foto’s van mij en Remco.

Ik plof weer op de bank en kijk tevreden de kamer rond. Ik kijk nu naar foto’s van Dennis, van Remco en van de kinderen. Het voelt goed.

De kinderen liggen op bed, de kamer is weer opgeruimd en ik plof op de bank met een kop koffie. Ik heb wat kaarsjes aangedaan en ook het lantaarntje in de gang brand weer. Ik hoor de voordeur opengaan. Remco stapt naar binnen. Mijn hart maakt een sprongetje. Zo benieuwd wat hij zegt als hij zijn foto’s tussen die van Dennis ziet staan…
  • 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.