• Mail: info@veertienkusjes.nl

Een stukje dichterbij ontspanning

800 481 Veertienkusjes

Schermafbeelding 2016-08-20 om 23.15.24

Ruim een jaar denderde ik maar door. Werken, kinderen uit school halen, boodschappen, huishouden, vrienden, sport, administratie, laat naar bed en veel te vermoeid weer aan de volgende dag beginnen. Hier moest ik verandering in brengen.

Tijd voor ontspanning

Ik had al eens een boek gelezen over mindfulness, informatie opgevraagd over yoga en gesprekken met een psycholoog gehad. Verder kwam ik niet. Steeds als ik mijn laptop opgeklapte om nu echt iets teondernemen om die rust te vinden dacht ik terug aan Judith Burink.

Zwangerschapsyoga

Ik was een paar maanden zwanger van Isa en regelmatig werd mij de vraag gesteld of ik al was begonnen met zwangerschapsyoga, pufclubjes en ademhalingsoefeneningen. Ik hield me alleen nog maar bezig met mijn dikker wordende buik en het kopen van babykleertjes. Die clubjes wilde ik zo lang mogelijk uitstellen. Dat was toch niets voor mij. Ik zag mezelf al zitten in een groep met zwangere vrouwen, iedereen wel iets te klagen over de kwaaltjes die erbij hoorden of pronken met haar buik. De ene nog mooier dan de ander. Ik wilde gewoon lekker zwanger zijn. Genieten van het leven in mijn buik en me vooral nog niet bezig houden met de bevalling. Elke keer maakte het me wel een beetje zenuwachtig. Moest ik er dan toch aan geloven?

Ik zocht wat informatie op internet en besprak de pufclubjes met Dennis. Zonder mijn verhaal te kunnen afmaken was zijn antwoord: ‘Es, doe wat je wilt, maar ik ga niet mee. No way!’ Hij dacht er duidelijk hetzelfde over.

Toen ik het alweer een beetje had losgelaten vertelde een vriendin mij over Judith Burink. Zij had zwangerschapsyoga bij haar gevolgd. Een prachtige ruimte, fijne oefeningen en helemaal alleen. Dat idee sprak me wel aan en ik besloot een afspraak te maken.

Een prachtige binnenplaats

Het was prachtig weer en ik parkeerde de auto net iets buiten de stad. Ik besloot een stuk te wandelen naar de plek waar de yogalessen plaatsvonden. Net achter de winkelstaat liep ik over de Oude Gracht. Wat een prachtig stukje Alkmaar! Ik opende de poort en kwam uit op een prachtige binnenplaats. Wauw! Die yoga had nu al een goeie uitwerking op me. Judith heette me welkom en na een leuk gesprek en een kopje thee begon ze met de les. Een uur later stapte ik compleet ontspannen de binnentuin in. Nu kon ik nog meer genieten van al het moois om mij heen.

Dat gevoel, daar wilde ik naar terug. Al was het maar voor even.
Ik googelde Judith Buring en tot mijn verbazing zag ik dat ze was gestopt met de zwangerschapsyoga en nu ontspanningslessen geeft. Dit kon geen toeval zijn. Ik pakte direct de telefoon en maakte een afspraak.

Ik voelde de spanning van mij afglijden

Een andere locatie nu, maar wederom voelde ik al een bepaalde rust toen ik naar binnen stapte. We dronken thee en ik herinnerde mij weer hoe fijn de stem van Judith is. Daar word je al rustig van. We begonnen de les. Ruim een uur liet Judith mij door alleen naar haar stem te luisteren bewuste bewegingen maken. Na vijf minuten voelde ik de spanning van mij afglijden en even voelde het zelfs alsof ik tien minuten miste van alles om mij heen. Ineens hoorde ik weer haar stem. Mijn hoofd was leeg, helemaal leeg.
We sloten de les af en ik stond als versteend in het midden van de ruimte. Ik wilde helemaal niet weg! Ik wilde dit blijven voelen. Nog even een tijdje deze ontspanning voelen. Judith voelde het perfect aan, verliet de ruimte en liet mij vertrekken wanneer ik daar klaar voor was.

Schermafbeelding 2016-08-20 om 23.23.43

Ik wil dit vasthouden!

In de auto zette ik de radio uit en probeerde ik nog zo lang mogelijk te genieten van de leegte in mijn hoofd. Thuis aangekomen stapte ik de voordeur binnen en ….. pof! weg ontspanning! Kinderen renden op me af en vertelden hoe hun dag was geweest. Mijn moeder wilde nog even de oppas voor de komende weken met me doornemen en mijn vader had mijn hulp nodig bij het repareren van mijn dakraam. Ik kon wel huilen. Waarom lukte het nou niet om dit vast te houden?

De volgende ochtend belde ik Judith voor een nieuwe afspraak. Sindsdien kom ik één tot twee keer in de maand bij Judith en steeds weer overdonderd mij het gevoel van ontspanning. Elke keer lukt het me een tijdje langer om het vast te houden. Er komt een tijd dat ik compleet ontspannen door het leven ga.

Tot snel Judith!


 • 0
1 comment
 • judith
  REPLY

  Lieve Esther,

  Toen je in verwachting was van Isa vond ik het ergl fijn om jou te helpen je voor te bereiden op de bevalling. Ik weet nog goed dat Dennis en jij de laatste les samen hebben gevolgd. Dennis zijn betrokkenheid naar jou toe ontroerde mij en ik wist “Esther is in goede handen”. Ik zag hier een liefdevol echtpaar en ik kon je na de laatste les met een gerust hart loslaten.
  Tijdens je zwangerschap van Stijn lag ik zelf behoorlijk in de lappenmand en gaf ik geen les meer. Dat was niet makkelijk voor me en ik zou jullie graag weer ontmoet hebben.
  Mijn hart brak toen ik hoorde dat Dennis overleden is. Lieve Esther wat had ik vreselijk met jou, Dennis en jullie kinderen te doen.
  Twee jaar later belde je mij en vertelde dat je grote behoefte aan ontspanning had. We hebben meteen een afspraak gemaakt en wat was het droevig en tegelijkertijd ontzettend fijn om je te zien. Gelukkig schonk de eerste les jou een ‘leeg hoofd’. Hoe heerlijk is het om te ervaren dat dit er ook nog steeds is. Soms is het nog niet zo makkelijk om erbij te komen en heeft het zich ergens verstopt, maar nu weet je dat het er toch is.
  Zoals je in je blog al schrijft kom je 1 á 2 keer per maand langs voor een les of voor een ontspanningsmassage. En als kers op de taart volgen jij en Isa zo nu en dan een les met z’n tweeën. Hoe mooi is dat!

  Lieve Esther tot ziens op de volgende les of massage en ik verheug me er al op!

Leave a Reply

Your email address will not be published.