• Mail: info@veertienkusjes.nl

Alleen naar de sauna; een gespannen ontspanning

800 449 Veertienkusjes


Op een grote blauwe bank met heerlijke kussens en zachte dekentjes hang ik achterover. Voor me staat een glas muntthee en om me heen is het stil. Precies die stilte waar ik zo bang voor was…

Lekker alleen

De mogelijkheid was er al veel vaker, maar ik wist altijd wel leuk gezelschap te regelen. Samen is het toch veel leuker? Waarom zou ik alleen gaan als het niet hoeft?

“Waarom ga je niet lekker alleen naar de sauna?”, werd me regelmatig gevraagd als de kinderen uit logeren waren en ik duidelijk wat rust en ontspanning kon gebruiken. Ik wist altijd wel een reden te verzinnen om niet alleen te hoeven gaan.

In het zomerseizoen koos ik dan vaak voor een festival en haalde ik mijn energie uit de muziek en de leuke mensen om me heen. In de winter liep ik graag over het strand om vervolgens daarna ergens wat te gaan drinken. Maar nooit alleen!

Ik durf niet…

De excuses zijn op en ik voel ook wel dat ik dit maar eens moet aangaan. Thuis loop ik nog twee uur lang rond te dralen. Ik doe veel te lang over het pakken van mijn tas en ik zoek dat ene boek dat nergens te vinden is.

Waarom is die drempel zo hoog? Ik sta in mijn eentje een tent op te zetten in Frankrijk, ik sta op het dak om de dakgoten schoon te maken en een spin pak ik met blote handen op….in het donker (in het donker klinkt alles enger ;-)).
Alleen naar de sauna durf ik niet.

Complete ontspanning

Nu zit ik hier. Alleen. Het is ook nog eens heel rustig. Stil… In mijn hoofd is het alles behalve stil. Dit is precies de reden om niet alleen naar de sauna te gaan.

Ik start met mijn favoriet; het warme kruidenbad. Ik kan maar niet ontspannen. Het geluid van het water irriteert me en ik drijf steeds langzaam naar boven. Mijn hoofd zit vol met gedachten. Dan ineens hoor ik het water niet meer, raakt mijn hoofd steeds leger, lig ik rustig en ongemerkt valt de ontspanning over me heen.

Ik schrik op als iemand het water instapt. Ik was helemaal weg, leeg en compleet ontspannen. Als ik het bad uitstapt ben ik helemaal een beetje wiebelig op mijn benen.

Ik wil stofzuigen!

Als ik even later in de citroensauna lig, lukt het mij niet om mijn hoofd leeg te maken. Er schieten allerlei gedachten door me heen. Geen afleiding dit keer. Geen stofzuiger die ik kan pakken of een uitzoekklusje waar ik mijn tanden in kan zetten. Gedachten die binnenkomen en die ik niet meer uit kan zetten. Ik laat het toe. Het is goed. Het enige waar ik me nu in kan vastbijten zijn de gedachten en dat doe ik, afgewisseld met complete ontspanning.

Als ik de sauna verlaat voel ik me rustig, ontspannen en tevreden. Het is net als het vastpakken van een spin. Je ziet ertegenop, vindt het eng en als je het eenmaal hebt gedaan valt het alles mee.

Alleen naar de sauna – check!

   • 5
1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.